Menü
Doğalgazlı Kombi kullanmanın avantajları nelerdir?
Doğalgazlı kombi, bireysel ısınma özgürlüğü sağlar. Kullandığınız kadar yakar ve ödersiniz. Ayrıca kullanım suyu konforu sağlar. Sıcak su için ayrı bir cihaz (şofben, termosifon, vs.) kullanmanıza gerek kalmaz.
Doğalgazlı Kombileri birbirinden ayıran özellikler nelerdir?
Genelde doğalgazlı kombi teknik özellikleri aynı olmasına rağmen son teknolojik gelişmeler ile dijital kontrol paneli, full alev modülasyonu, yoğuşma teknolojisi, ön karışım teknolojisi (yanma havası ayarı yapabilmesi), arıza uyarı sistemi, dış hava sondası ve oda termostatı ile kullanım, aşırı soğuklarda donmaya karşı koruma, pompa sıkışmasına engel olma gibi ilave teknik özellikler ile doğalgazlı kombiler birbirinden ayrılmaktadır.
Doğalgazlı Kombiler kaça ayrılır?
Doğalgazlı Kombiler çalışma prensibine göre bacalı kombi, hermetik kombi, baca fanlı kombi (yarı hermetik) olmak üzere üçe ayrılırlar. Ateşleme sistemine göre pilot alevli ve elektronik ateşlemeli olmak üzere ikiye ayrılırlar. Ayrıca son yıllarda yoğuşmalı kombiler yeni bir doğalgazlı kombi ürün grubu olarak ön plana çıkmaktadır.
Doğalgazlı Kombi ile güvende miyim?
Doğalgazlı Kombilerde baca tepmesine ve çekmemesine, aşırı ısınmalara, alev sönmesine, donmaya ve gaz kaçağına karşı TSE standartlarının ön gördüğü her türlü önlem ve tertibat alınmıştır.
Doğalgazlı Kombi alırken nelere dikkat etmeliyim?
Nasıl bir ürün alacağınız hakkında araştırma yapın. Isıtma sistemleri ile ilgili satış ve teşhir yapan bayileri gezin, broşür alın, teknik bilgi edinin. Tavsiye edilen cihazın kapasitesinin yeterli gelip gelmeyeceğini öğrenin. Geniş servis ağı olan firmaların ürünlerini tercih edin ve mutlaka TSE damgası arayın. Ayrıca doğalgazlı kombi tercihinde ilk maliyet değil, tüketim bedeli ve servis maliyetlerinin de önemli olduğu unutulmamalıdır.
Doğalgazlı Bacalı kombi ile Doğalgazlı hermetik kombi arasındaki fark nedir?
Doğalgazlı bacalı kombilerde fan yoktur. Atık gaz, sıcaklığından dolayı genleşerek yükselir, tabii bir çekim ve baca vasıtasıyla dış ortama atılır. Bu nedenle doğalgazlı bacalı kombi cihazları standartlara uygun yapılmış bir bina bacasına bağlanmalıdır. Aksi takdirde bacadan sızan atık gaz ortamdaki kişileri zehirler. Doğalgazlı Hermetik kombi ise fanlıdır. Atık gaz fan ile iç borudan dış ortama cebri olarak atılırken, dış borudan da yanma havasını yanma odasına çeker. Bu nedenle, doğalgazlı hermetik kombi cihazlarının bina bacasına ihtiyacı yoktur, evin dış ortama açılabilen herhangi bir mekânına monte edilebilirler. Ortamdaki havayı tüketmezler ve baca çekiş problemi olmaması nedeniyle ortamdaki havayı kirletmezler.
Doğalgazlı kombi maliyeti diğerlerine göre yüksek midir?
Gerek cihaz fiyatlarının biraz yüksek olması, gerekse düşük sıcaklıkta çalışmasından dolayı daha fazla radyatör maliyeti getirdiğinden yoğuşmalı sistemlerde ilk yatırım maliyeti yüksektir. Ancak daha az enerji harcadıklarından işletme maliyeti düşer. En ideal kullanımı, düşük sıcaklıkta çalışması zorunlu olan (30 - 50OC) yerden ısıtma sistemlerinde bu kombinin tercih edilmesidir.
Evime doğalgazlı kombi kurdurmak çok vaktimi alır mı?
Hayır almaz. Kalorifer tesisatı hazır ise doğalgazlı kombi, çok kolaylıkla monte edilebilen bir cihazdır.
Elektrikli Kombi
Lcd Geniş Ekran Bluetec Kombilerde Tasarruflu Isıtma
Termodinamik LCD Geniş ekran Bluetech Kombiler, gaz tüketiminin ve çevreye verilen zararın mümkün olduğunca düşük, elde edilecek konforun ise yüksek olacağı şekilde dizayn edilmiştir. Evin aktüel ısı ihtiyacına uygun olarak brülöre olan gaz akışı regüle edilir. Isı talebi azaldığında cihaz, küçük alevle çalışmaya devam eder. Profesyonel dilde bu prosesin anlamı sürekli regülasyon veya modülasyondur. Sürekli regülasyon sayesinde sıcaklık oynamaları minimize edilir ve ısıtılan odalara olan ısı dağılımı homojen olur. Bu durumda cihaz, uzun süreli olarak işletmede kalabilir, ancak sürekli DUR/KALK yapan bir cihazdan daha az gaz tüketir ve çevreye olan zararı da daha az olur (sürekli modülasyonun avantajı).
Sıcaklık Regülasyonu (Kalorifer işletmesinde)
Optimum bir sıcaklık regülasyonu için oda termostatı veya dış hava termostatı ve termostatik radyatör vanası ile kullanıldığı takdirde enerji tasarrufu, küçümsenmeyecek seviyededir. Örneğin dış hava sıcaklığı 5oC iken ortamın 20oC veya 21oC olması arasındaki enerji kayıp oranı %6,7’dir. Bu sayede ayrıca ısıtma konforu da elde edilir.
Oda Termostatlı Isıtma Tesisatları
Oda termostatının monte edilmiş olduğu oda (referans oda), diğer odaların sıcaklığını tayin eder. Cihazın sıcaklık ayar düğmesini, ısıtma tesisatında arzu edilen max. gidiş suyu sıcaklığına ayarlanabilir. Her bir odadaki (referans oda hariç) sıcaklık, termostatik radyatör vanalarıyla arzulandığı şekilde ayrı ayrı ayarlanabilir. Referans odada, diğer odalardan daha düşük bir sıcaklık istenmesi halinde, oda termostatı sıcaklık ayar düğmesindeki ayara müdahale etmeyip, radyatörlerdeki manuel vanalardan kısma yapılabilir.
Düşük Sıcaklık (Gece) İşletmesi ile yakıt tasarrufu
Oda sıcaklığının gündüz veya gece düşürülmesiyle önemli miktarda yakıt tasarrufu sağlanır. Oda sıcaklığının 1°C düşürülmesiyle %7’ye kadar varan enerji tasarrufu elde edilmektedir. Ancak oda sıcaklığının + 15°C’ın altına düşürülmesi tavsiye edilmez.
Sıcak Kullanım Suyu ile Enerji Tasarrufu
Kullanım suyu sıcaklığı ne kadar düşük tutulursa, enerji tasarrufu o oranda fazla olur. İhtiyaç bildirmeli kullanımda maksimum gaz ve su tasarrufu söz konusudur. Tüm bu uygulamaları ile TERMODİNAMİK / Bluetech kombiyle tasarruflu bir ısınma ve sıcak kullanım suyu sağlanmaktadır.
Elektrikli Kombilerin aylık elektrik sarfiyatı ne kadardır?
Öncelikle eviniz için uygun elektrikli kombinin tespiti gerekmektedir. (Bu konuda yetkili bayilerimizle görüşerek keşif yaptırabilirsiniz)
Elektrik kullanım miktarı son derece değişken bir değerdir. Değişkenliği etkileyen faktörler: iklim şartları, evin yalıtımı, evin inşası, evin cephesi, evin rüzgâra açıklığı, pencere sayısı, insanların konfor anlayışı.Elektrikli Kombinin ortalama tüketim miktarları (saat başına) için söylenebilecek değerler şunlardır.
EK-10 Elektrikli Kombi (Min 5 kW)
EK-12 Elektrikli Kombi (Min 5 kW)
EK-18 Elektrikli Kombi (Min 6 kW)
EK-24 Elektrikli Kombi (Min 8 kW)
EK-30 Elektrikli Kombi (Min 10 kW)
EK-36 Elektrikli Kombi (Min 12 kW)
(Bu değerler test sonuçlarıdır, kesin değerler olmayıp bağlayıcı değildir.)
Elektrikli Kombiyi sarfiyat bakımından diğer cihazlara göre kıyaslayabilir miyiz?
Yakıt türü olarak kıyaslayabiliriz; Birim maliyet olarak bakıldığında Türkiye’de ki yakıt türlerinin ucuzdan pahalıya doğru sıralaması şu şekildedir.
(Bu veriler Doğalgaz ve Tesisat Dergilerinden alınmıştır - Mart 2008)
Doğalgaz
Kömür
Fuel-oil
Elektrik
Dökmegaz
LPG (ev tüpü)
Motorin
Kazanlarınızın garantileri kaç yıldır?
Sahibi olduğunuz kazan katı yakıtlı olup, garanti süresi 2 yıldır. Bu süre sıvı ve gaz yakıtlı ECS ve EDS grubunda 2 yıl, Euromat serisinde 3 yıl, panel radyatörlerimizde 10 yıldır.
Garantiye neler girer?
Ürünlerimizde kullanılan tüm parçalar kullanma kitapçığında belirtilen çerçeve içinde garantilidirler.
Kazanlara yaptırdığımız bakımlar garanti içinde midir?
Ürünler için yaptırdığınız bakımlar garanti dışındadır.
Bakımları servislerinize yaptırmak zorunda mıyız?
Bakım için istediğiniz kişilere bakım yaptırabilirsiniz. Kendinizde yapabilirsiniz. Ancak, servislerimize yaptırdığınız servis bakım hizmetlerinde ücreti ve prosedürü tarafımızdan belirlenmiş bakım olup, sağlıklı bakım ancak servislerimizin bakımı olacaktır.
Mazotlu kazanlarda ne kadar sürede bakım yaptırılmalı?
Kazanınız ilk çalıştırmada yapılan ayarlarınızı oynamadığınız takdirde yani yanma düzeni bozulmadığı, iyi çekişli baca var ise yılda bir kez bakım yeterlidir.
Mazotlu kazan bakım ücreti ne kadardır?
2008 yılı için 50 YTL + KDV ’dir. Üst limit sınırlı-alt limit %5 e kadar indirim yapabilmektedirler. Buradaki indirim bakımın devamlı olması ile uygulanabilir ölçüttür.
Stokerli bir kazanınızı kullanıyorum, stokerden niçin duman gelir?
Kazanlarımızda duman tütmesi şeklinde bir hastalık yoktur. Kazanda yanan yakıtın atık gazların takip etmesi gerekli kanal ve yollarında gerekli temizlikler zamanında yapılmamıştır.
Bu nedenle kapalı veya engelli olan bu yollar yerine kolay bulduğu yoldan çıkan dumanın stokerden veya ön kapaklardan çıkmasıdır. Duman yollarının kullanılan kömürün kalitesine göre 3 gün ile bir haftalık sürelerde temizlenmesi veya temizletilmesi gereklidir.
Kazanım EKY/S 40.000 'lik önceleri yanması çok iyiydi, fanın çalışması normal olmasına rağmen yanmamış kömür çıkıyor ne yapmalıyım?
Fan normal çalışıyor ise kazanın yanma odasındaki hava delikleri tıkalı olabilir, temizlemeniz gerekir. Hava delikleri altında mevcut hava sandığına kül dolmuştur. İhtiyacınız havayı alamazsanız, bu kısmında 2 ayda bir temizlenmesi gerekmektedir.
Katı yakıtlı bir kazanın bakımı nasıl yapılır?
Kazanınızın yaktığı kömür kalitesine göre tayin edeceğiniz sürede bakım yapmanız gerekir. Kül oranı yüksek kömür için 4 veya 5 gün olan bu süre kalite iyileştikçe1 hafta hatta 2 haftaya kadar çıkar. Öncelikle kazanın sönmüş olması gereklidir. İç bölgede kaba temizlikle işe başlanır ve türbülatörlerin, alev kapağının sökülmesi sağlanır.
Duman kanallarının harbi(fırça) ile iyice temizlenmesinden sonra (aylık bakımlarda yapılması gereklidir) arkadaki kurum sandığındaki kurumun ve hava sandığındaki külün boşaltılması gerekmektedir. Temizlik ve bakım ana hatlarıyla bu şekilde yapılırken, 2 ayda bir kez fan kanallarının, redüktör, mil ve mil boğazının iç bakımlarını da yaptırmak gerekecektir.